woensdag 13 november 2013

Twee orkanen ... en geen krokodil gezien

Florida is goed bereikbaar, het weer is er doorgaans goed en de staat biedt veel variatie. De Caribische sferen van Miami en van de Keys, de entertainmentparken van Disney en natuurlijk het moerassige natuurgebied de Everglades. Een aantrekkelijke vakantiebestemming.

Twee keer zijn we in Florida geweest. De eerste keer vinden we nog dat we 'gewoon pech' hebben. Orkaan Andrew schijnt in het zuiden van Florida overlast veroorzaakt te hebben, maar daar is in eerste instantie niets van te merken. Pas op weg naar de Everglades, in de buurt van Homestead, verbazen we ons over al het stof in de lucht, de vele volgeladen vrachtwagens en de vuilnisbelten. We zijn zeker aan de verkeerde kant van de stad binnengekomen? Naarmate we verder rijden zien we het: het effect van een verwoestende orkaan. Huizen, winkels, elektriciteitsmasten, alles volledig in puin, overal ellende. Toch lijken mensen gewoon te doen wat ze moeten doen. Auto’s rijden van en naar hun bestemming. De kerkdienst gaat gewoon door, onder grote tentzeilen. We zien mensen langs de weg strompelen met plastic boodschappentasjes. Heel dubbel allemaal. Bijna beschaamd rijden we in onze luxe huurauto net zo lang door tot we weer in een leefbare wereld komen. Enigzins bedrukt, dat zeker.

De tweede vakantie naar Florida hebben we geen al te grote verwachtingen, want de dag voor aankomst is orkaan Irene over de staat geraasd. Overal weer huizen beschadigd of vernietigd. Ook ons hotel. De vloerbedekking in de lobby drijfnat en stinkend, het zwembad vol met palmbladeren en zand, ramen en luiken stuk. De vraag is of we dit keer wel naar de Everglades kunnen. Helaas staan we wéér voor een afgesloten hoofdingang, maar ietsje verderop zijn er toch rondvaarten mogelijk. Een sprankje hoop! Die vervliegt zodra we bij de boot staan, want hoe graag we ook willen, we hebben dit keer nog met een andere factor rekening te houden. Twee kleine meisjes staan op de steiger dan wel heel stoer te doen, maar ze weigeren pertinent om in die boot te stappen...