woensdag 9 mei 2018

Wildlife

Haar ogen worden van het ene op het andere moment zo groot als schotels. "Hoor je dat?" vraagt ze geschrokken, "dat geluid?" Via het beeldscherm zien wij hoe ze geconcentreerd zit te luisteren. "Nee?" zeggen wij. "Wat hoor je dan?" Heel voorzichtig draait ze het microfoontje van haar I-pad naar waar het geluid vandaan komt. En wij luisteren mee. Een krijsend geluid dringt, via Skype, helemaal tot de andere kant van de wereld.

© Tui De Roy / Roving Tortoise Photos
Merlinde zit in het donker op het bed in haar 'glamping'-tent. Ver weg, tussen Paihia en KeriKeri, in het Noorden van Nieuw Zeeland. Wij weten niet wat we er van moeten denken. Na enge verhalen over een possum, die onlangs op haar tent leek te zitten, vertelt ze nu over de bijna uitgestorven kiwi's. Terwijl we praten horen we een ratelend geluid. "Een mannetjes kiwi!", zegt ze, toch wel onder de indruk. "Die leeft vooral 's nachts, in het reservaat hier vlakbij." Ook het eerdere krijsende geluid blijkt van een kiwi te zijn geweest, maar dan van een vrouwtje. Hoe bijzonder dat ook wij deze allebei gehoord hebben!

Tien minuten later zien we haar ogen weer groot worden. Het beeld slingert heen en weer in de donkere tent en een kreet "Iiiieeeeew" volgt. Veel bewegingen waar wij geen touw aan vast kunnen knopen, en ineens een opgerold tijdschrift in beeld. We kunnen nog net op tijd waarschuwen. "Wel de eitjes goed stuktrappen, anders is je tent straks overbevolkt met die kakkerlakken".

Kiwi's, buidelratten, kakkerlakken. Wat hebben ze daar allemaal nog meer in Nieuw Zeeland?